Vysoce kvalitní čajový prášek používající účinný proces sušení.
Existuje celá řada instantních čajů v prášku, například zelený, černý nebo Matcha čaj. Instantní čaj v prášku je rostoucím trhem, protože lze tvrdit, že má chuť, povzbuzující účinky, zdravotní výhody a pohodlí. Spotřebitelé míchají práškový instantní čaj s teplou nebo studenou vodou či mlékem nebo jej průmysl používá jako potravinářskou přísadu. Čaj připravený z prášku, podobně jako prášková káva, je celosvětově nejpoužívanějším nápojem, protože se s ním snadno manipuluje a lze jej dlouho skladovat. Sušení potravin je běžnou metodou pro zlepšení jejich stability. Bohužel touto úpravou trpí kvalita potravin, protože u suchých výrobků se snižuje chuť, vůně, vzhled a výživová hodnota. Výrobci hledají šetrnější způsoby sušení s nižšími energetickými nároky. Metoda vstřikování inertního plynu do materiálu je dobře známá, protože rychlost sušení se zvyšuje vytvořením pěnové struktury (viz obrázek 1, strana 2). Výsledkem je zkrácení doby sušení a zlepšení kvality sušeného produktu díky menší tepelné degradaci. Vytvoření stabilní pěny je pro potravinářský průmysl velkou výzvou, problém se řeší použitím emulgátorů, ačkoli ty nejsou pro spotřebitele žádoucí. Kromě toho je pěnění často velmi drsné ošetření a není vhodné pro citlivé materiály, jako jsou aromata nebo bílkoviny. Společnost Kinematica nabízí se zařízením MT-MM technologii a osvědčené řešení pro tyto druhy problémů.