CZ  |  EN  |  SK

Chytrý způsob, jak zastavit ztráty mléka v mlékárnách

Collo

Rostoucí náklady způsobené inflací a zvýšený důraz na snižování emisí oxidu uhličitého činí řízení ztrát výrobků v mlékárnách důležitější než kdykoli předtím. Jedním z hlavních důvodů, proč k těmto ztrátám dochází, je nesprávné nastavení časování nebo jiných parametrů procesu, což způsobuje, že se spolu s odpadní vodou zbytečně vyplavuje i velké množství cenných mléčných výrobků. Jedinečná technologie otisků kapalin společnosti Collo řeší tento problém tím, že v reálném čase detekuje jakýkoli typ kapaliny v potrubí a nabízí tak snadný způsob, jak optimalizovat výrobu a snížit ztráty produktů.

Rostoucí náklady na syrové mléko, elektřinu a další výdaje nutí mlékárny klást větší důraz na snižování ztrát mléka. Náklady na syrové mléko vzrostly v regionu EU za dva roky o 64 %, v některých zemích ještě výrazně více. Při nízkých ziskových maržích je pro mnoho závodů strategickým imperativem minimalizovat ztráty produktu. Současně existuje celosvětový tlak na snížení CO2 stopy výroby mléka a mléčných výrobků, a zde hrají ztráty mléka v závodě klíčovou roli.

Rozsah problému je obrovský. Vezmeme-li v úvahu, že jen v EU bylo v roce 2021 více než 12 000 závodů na zpracování a výrobu mléka, které zpracovaly přes 161 milionů tun syrového mléka, bylo by možné ušetřit značné objemy mléka, což by se projevilo ve výrazném snížení uhlíkové stopy mlékáren v celé EU tím, že by se upřednostnilo snížení ztrát při výrobě.

The clever way to stop milk losses in dairies

Aby však bylo možné minimalizovat plýtvání cennými mléčnými výrobky, je nezbytné vědět, kde v procesu dochází k úniku," říká Mikko Tielinen, vedoucí prodeje společnosti ColloidTek. "S běžnými metodami je obtížné tohoto cíle dosáhnout, což často vede k tomu, že mléčné výrobky jsou zbytečně vyplavovány s odpadní vodou. Když se pak únik projeví v podobě nadbytečného organického odpadu v odpadní vodě, je velmi obtížné určit, odkud pochází."

Miliony eur v kanalizaci

U typického mlékárenského závodu s odběrem přibližně 250 milionů litrů mléka ročně odpovídá ztráta pouhého 1 % suroviny doslova vyhození asi jednoho milionu eur do kanálu.

Mikko Tielinen upozorňuje, že současná řešení jsou pro řešení tohoto problému nedostatečná. Časování průtoku je velmi nepřesné a tradiční senzory jsou nespolehlivé a nepřesné, přičemž hlavními problémy jsou zanášení a tečení. Vzhledem k tomu, že pro detekci různých typů kapalin, jako je syrovátka, smetana a čisticí prostředky, je zapotřebí několik typů tradičních senzorů, stává se správa optimalizačních systémů komplikovanou a nákladnou.

"Naše řešení naopak nabízí snadný a velmi přesný způsob, jak zjistit, kde přesně v procesu dochází k úniku," říká Tielinen. "Pomocí jediného EMF-senzoru měří v reálném čase přesný otisk kapaliny v libovolném požadovaném bodě procesu. V kombinaci se strojovým učením naše řešení zajišťuje, že proces zůstane optimalizovaný a snadno monitorovaný prostřednictvím našeho cloudového řešení."

The clever way to stop milk losses in dairies

Řeší problémy u zdroje

Ztráty produktu v procesu se obvykle projeví, když je v odpadní vodě nadbytek organického materiálu. To může být také známkou problémů ve výrobě, nicméně měření pouze odpadní vody neřekne, proč a odkud se příliš mnoho mléčných výrobků vyplavuje s odpadní vodou.

"Protože naše technologie dokáže v reálném čase dohlížet na všechna odtoková místa, může sledovat tekutiny v potrubí a přesně ukázat, kde dochází k úniku," říká Mikko Tielinen. "Díky tomu je možné řešit problém v místě jeho vzniku, čímž se ušetří obrovské množství mléka a peněz."

The clever way to stop milk losses in dairies

Kromě přímého zlepšení ziskovosti mlékárny snižuje snížení množství mléčného odpadu také náklady na čištění odpadních vod a pomáhá mlékárnám dosáhnout jejich ekologických cílů.

"Většina oxidu uhličitého vznikajícího při výrobě mléka pochází z fází předtím, než se mléko vůbec dostane do mlékárny," říká Mikko Tielinen. "Proto je důležité, aby mlékárny neplýtvaly cenným mlékem při jeho zpracování. Pokud v mlékárně dojde ke ztrátě výrobků na bázi mléka, musí se vyrobit náhradní množství mléka, které se do mlékárny dopraví, a tím vznikne ještě více emisí oxidu uhličitého."

Collo

Collo je řešení pro výkonnost průmyslových kapalinových procesů vyvinuté společností ColloidTek Oy (Collo), která byla založena v roce 2017 po rozsáhlém vědeckém výzkumu v oblasti měřicí techniky na univerzitě v Tampere jejími zakladateli a klíčovými pracovníky. Společnost Collo vyvíjí a komercializuje technologii Collo pro různá průmyslová odvětví a pomáhá zákazníkům lépe porozumět a rozvíjet jejich kapalinové procesy. Mezi zákazníky patří známé průmyslové společnosti jako ABB, Danone, Evonik, LKAB, Element Six, Kemira a Outotec.

Stáhnout aplikaci Stáhnout aplikaci K přehledu aplikací Kontaktujte nás

Formulář pro stažení aplikace

* Tato pole jsou povinná.

** Vezměte prosím na vědomí, že vaše osobní údaje budou uloženy bezpečně a v souladu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR) (EU) 2016/679 o ochraně osob ve vztahu ke zpracování osobních údajů a volnému pohybu těchto údajů. Máte právo požadovat od nás přístup k vašim uloženým osobním údajům, opravit, vymazat nebo omezit zpracování osobních údajů a kdykoli odvolat svůj souhlas. Osobní údaje nebudou sdíleny mimo naši skupinu společností ani prodávány jiným společnostem. Osobní údaje mohou být použity pro marketingové a komunikační účely až do zrušení souhlasu.

Zobrazit více aplikací v:

Analytika Příprava vzorku

Zobrazit další aplikace související s:

Měřící přístroje