Chytrý způsob, jak zastavit ztráty mléka v mlékárnách
Rostoucí náklady způsobené inflací a zvýšený důraz na snižování emisí oxidu uhličitého činí řízení ztrát výrobků v mlékárnách důležitější než kdykoli předtím. Jedním z hlavních důvodů, proč k těmto ztrátám dochází, je nesprávné nastavení časování nebo jiných parametrů procesu, což způsobuje, že se spolu s odpadní vodou zbytečně vyplavuje i velké množství cenných mléčných výrobků. Jedinečná technologie otisků kapalin společnosti Collo řeší tento problém tím, že v reálném čase detekuje jakýkoli typ kapaliny v potrubí a nabízí tak snadný způsob, jak optimalizovat výrobu a snížit ztráty produktů.
Rostoucí náklady na syrové mléko, elektřinu a další výdaje nutí mlékárny klást větší důraz na snižování ztrát mléka. Náklady na syrové mléko vzrostly v regionu EU za dva roky o 64 %, v některých zemích ještě výrazně více. Při nízkých ziskových maržích je pro mnoho závodů strategickým imperativem minimalizovat ztráty produktu. Současně existuje celosvětový tlak na snížení CO2 stopy výroby mléka a mléčných výrobků, a zde hrají ztráty mléka v závodě klíčovou roli.
Rozsah problému je obrovský. Vezmeme-li v úvahu, že jen v EU bylo v roce 2021 více než 12 000 závodů na zpracování a výrobu mléka, které zpracovaly přes 161 milionů tun syrového mléka, bylo by možné ušetřit značné objemy mléka, což by se projevilo ve výrazném snížení uhlíkové stopy mlékáren v celé EU tím, že by se upřednostnilo snížení ztrát při výrobě.
Aby však bylo možné minimalizovat plýtvání cennými mléčnými výrobky, je nezbytné vědět, kde v procesu dochází k úniku," říká Mikko Tielinen, vedoucí prodeje společnosti ColloidTek. "S běžnými metodami je obtížné tohoto cíle dosáhnout, což často vede k tomu, že mléčné výrobky jsou zbytečně vyplavovány s odpadní vodou. Když se pak únik projeví v podobě nadbytečného organického odpadu v odpadní vodě, je velmi obtížné určit, odkud pochází."
Miliony eur v kanalizaci
U typického mlékárenského závodu s odběrem přibližně 250 milionů litrů mléka ročně odpovídá ztráta pouhého 1 % suroviny doslova vyhození asi jednoho milionu eur do kanálu.
Mikko Tielinen upozorňuje, že současná řešení jsou pro řešení tohoto problému nedostatečná. Časování průtoku je velmi nepřesné a tradiční senzory jsou nespolehlivé a nepřesné, přičemž hlavními problémy jsou zanášení a tečení. Vzhledem k tomu, že pro detekci různých typů kapalin, jako je syrovátka, smetana a čisticí prostředky, je zapotřebí několik typů tradičních senzorů, stává se správa optimalizačních systémů komplikovanou a nákladnou.
"Naše řešení naopak nabízí snadný a velmi přesný způsob, jak zjistit, kde přesně v procesu dochází k úniku," říká Tielinen. "Pomocí jediného EMF-senzoru měří v reálném čase přesný otisk kapaliny v libovolném požadovaném bodě procesu. V kombinaci se strojovým učením naše řešení zajišťuje, že proces zůstane optimalizovaný a snadno monitorovaný prostřednictvím našeho cloudového řešení."
Řeší problémy u zdroje
Ztráty produktu v procesu se obvykle projeví, když je v odpadní vodě nadbytek organického materiálu. To může být také známkou problémů ve výrobě, nicméně měření pouze odpadní vody neřekne, proč a odkud se příliš mnoho mléčných výrobků vyplavuje s odpadní vodou.
"Protože naše technologie dokáže v reálném čase dohlížet na všechna odtoková místa, může sledovat tekutiny v potrubí a přesně ukázat, kde dochází k úniku," říká Mikko Tielinen. "Díky tomu je možné řešit problém v místě jeho vzniku, čímž se ušetří obrovské množství mléka a peněz."
Kromě přímého zlepšení ziskovosti mlékárny snižuje snížení množství mléčného odpadu také náklady na čištění odpadních vod a pomáhá mlékárnám dosáhnout jejich ekologických cílů.
"Většina oxidu uhličitého vznikajícího při výrobě mléka pochází z fází předtím, než se mléko vůbec dostane do mlékárny," říká Mikko Tielinen. "Proto je důležité, aby mlékárny neplýtvaly cenným mlékem při jeho zpracování. Pokud v mlékárně dojde ke ztrátě výrobků na bázi mléka, musí se vyrobit náhradní množství mléka, které se do mlékárny dopraví, a tím vznikne ještě více emisí oxidu uhličitého."
Collo
Collo je řešení pro výkonnost průmyslových kapalinových procesů vyvinuté společností ColloidTek Oy (Collo), která byla založena v roce 2017 po rozsáhlém vědeckém výzkumu v oblasti měřicí techniky na univerzitě v Tampere jejími zakladateli a klíčovými pracovníky. Společnost Collo vyvíjí a komercializuje technologii Collo pro různá průmyslová odvětví a pomáhá zákazníkům lépe porozumět a rozvíjet jejich kapalinové procesy. Mezi zákazníky patří známé průmyslové společnosti jako ABB, Danone, Evonik, LKAB, Element Six, Kemira a Outotec.